Επιτέλους τέλος με την εξεταστική, έχω χαθεί από τον κόσμο!

Ακόμα και κατά την εξεταστική όμως έβλεπα μανιωδώς τις Γλυκές Αλχημείες του Στέλιου Παρλιάρου στο Mega! Μέχρι και το βιβλίο του πήγα και πήρα.
Τα δείχνει όλα τόσο εύκολα που λες θα τα φτιάξω όλα σήμερα!

Τέταρτη συνταγή στη σειρά με γλυκό! Αν και λίγο περίεργο στην αίσθηση το γλυκό, βγήκε αρκετά καλό.

Το γλυκάκι λέγεται Κιουνεφέ και είναι πολίτικο . Είναι σιροπιαστό με καταΐφι αλλά έχει και τυρί! Τυρί κρέμα βέβαια όχι φέτα!

p2050015

Λοιπόν η παρασκευή αυτού του γλυκού ήταν πολύ απλή.

Ξεκινάμε λιώνοντας το βουτυράκι σε χαμηλή φωτιά.
Ξάνουμε το καταΐφι. Δηλαδή το πιάνουμε με τα χέρια και το ανοίγουμε κάπως σα να το χτενίζουμε. Το θέμα είναι να ξεχωριστούν τα “μαλλιά” και να μην είναι όλα ενωμένα.

Μόλις τελειώσουμε, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, πάνω από το καταΐφι και το ανακατεύουμε όσο γίνεται με απαλές κινήσεις.

p20500861

p2050087

(Μετά το μεταφέρουμε στο ταψί γιατί κάναμε λάθος και δεν το βάλαμε εκεί από την αρχή!! Εσείς μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα και να το βάλετε κατευθείαν στο ταψί.)

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ένα μείγμα.

p2050070

p2050072

(ένα δείγμα του πόσο πιο ωραίες βγαίνουν οι φωτογραφίες ΜΕ φλας! Ας το θυμηθώ την επόμενη φορά!!)

Βάζουμε το μείγμα πάνω από τη στρώση με το καταΐφι και φροντίζουμε να το απλώσουμε ώστε να πάει παντού.

p20500751

p20500812

Και μετά στρώνουμε από πάνω και το υπόλοιπο καταΐφι προσέχοντας να καλύψουμε όλες τις τρυπούλες.

p2050084

Tο βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180° C ή τέλος πάντων μέχρι να ροδίσει το καταΐφι και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Bγάζουμε το γλυκάκι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

p2050106

Όσο περιμένουμε να κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι και στη συνέχεια το σιροπιάζουμε βάζοντας σιρόπι ΠΑΝΤΟΥ!

p2050114

Το κόβουμε όσο είναι ακόμα ζεστό…

p2050001

p2050007

Έτσι, έτσι, το σιροπάκι να περισσεύει και λιγάκι στο ταψί, και το τυράκι ζεστό ζεστό να παίρνει μια ξεχωριστή γλύκα από το σιρόπι.

Για το Κιουνεφέ θα χρειαστούμε:
(τη συνταγή μπορείτε να τη δείτε από τα χέρια του Σ. Παρλι
άρου εδώ )

500 γρ. κανταΐφι
400 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
100 γρ. γάλα
150 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι:
300 γρ. ζάχαρη*
200 γρ. νερό*
χυμό από μισό λεμόνι


Παρατηρήσεις:

  • Το καταΐφι το βρίσκουμε σε ζαχαροπλαστεία. Πηγαίνετε σε ένα κοντά στο σπίτι σας και το ζητάτε. Εμένα αυτό κοντά στο σπίτι μου φτιάχνει 2φορές τη βδομάδα. Όταν πήγα την πρώτη φορά το είχε φτιάξει όλο γιατί λέει είναι πολύ ευαίσθητο και χαλάει εύκολα, οπότε ζήτησα να μου κρατήσουν λίγο από την επόμενη δόση.
  • Είχα ξαναφάει κιουνεφέ σε ένα αγαπημένο πολίτικο εστιατόριο, τη Σουζάννα, και ήταν πολύ σιροπιασμένο. Η εκδοχή του Παρλιάρου είναι πιο στεγνή και ομολογώ ότι δεν ταίριαζε και πολύ στα γούστα μου, οπότε τελικά έβαλα κι άλλο σιρόπι.
  • * όπως αναφέρω και παραπάνω έβαλα περισσότερο σιρόπι…μπορώ να πω ότι ήταν το διπλό! Δε μέτρησα ακριβώς τις αναλογίες, κάτι που δεν προτέινω γενικά να κάνετε στα γλυκά κυρίως. Καλύτερα ακολουθείστε τις αναλογίες και τα υλικά της συνταγής για πιο σίγουρο αποτέλεσμα.
  • Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε φυστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο. Πιστεύω θα ταίριαζε πάρα πολύ (αλλά, τελευταία στιγμή,δε βρήκα)

p2050020

Τελική φωτογραφία με όλο το ταψί. Ναι! Τόσο λαχταριστό ήταν!

Καλή απόλαυση!!!!

About these ads