Εδώ και λίγες μέρες έβλεπα συνέχεια κάτι ροδάκινα στο συρτάρι του ψυγείου μου. Κι όταν δεν τα έβλεπα, τα σκεφτόμουν. Κάθε λίγο πεταγόταν στο κεφάλι μου η σκέψη ότι είναι κρίμα να τα πετάξω τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι και δεν είναι η εποχή τους και δε μου κάνει καθόλου όρεξη να τα φάω.

Χαζεύοντας λοιπόν στο internet μια μέρα, έπεσα πάνω σε μια συνταγή για κέικ ροδάκινο. Για την ακρίβεια έπεσα πάνω στην πρόκληση για το ποιος θα φτιάξει το καλύτερο Dimply Peach Cake ή έστω πιο απλά ποιος θα το φτιάξει (σκέτο…).

Τέλος πάντων ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσα! Και θα ξεφορτωνόμουν τα εκτός εποχής ροδάκινα και θα έφτιαχνα ένα γευστικό, όπως όλοι μαρτυρούσαν, κέικ για το Κυριακάτικο καφεδάκι.

Η δοκιμασία ξεκινά με όλα τα υλικά μας:

Ακολουθώντας πλήρως τις οδηγίες της συνταγής σε ένα μπωλ χτυπάμε αρχικά το βούτυρο με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδες.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα για άλλα 2 λεπτά. Βάζουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το απόσταγμα βανίλιας και χτυπάμε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να έχει μια πολύ απαλή υφή.

Το απόσταγμα μυρίζει κάπως περίεργα στην αρχή, ίσως επειδή είναι συμπυκνωμένο, αλλά το αποτέλεσμα είναι να δώσει ένα υπέροχο άρωμα στο κέικ.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, αλάτι, τριμμένο κάρδαμο, baking powder κα χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Φωτογραφία σ’αυτό το στάδιο δεν έχουμε, τώρα ξεκινήσαμε, σιγά σιγά ντε!

Στο ταψί που έχουμε ήδη βουτυρώσει, σαν καλές μαγείρισσες ή άντρες που αγαπάνε να μαγειρεύουν, και αλευρώσει ρίχνουμε τη ζύμη μας και στρώνουμε από πάνω τα ροδάκινα…από φόβο ότι τα ροδάκινα θα εξέχουν από τη ζύμη, αντί να βάλω τα ροδάκινα κομμένα στη μέση (όπως θα έπρεπε), τα έκοψα στα τέσσερα… Εσείς μπορείτε να τα βάλετε κομμένα στη μέση! Δεν υπάρχει φόβος, αφού η ζύμη φουσκώνοντας θα τα καλύψει όπως πρέπει.

Επίσης ολοκάθαρα φαίνεται και το λερωμένο από τη ζύμη ταψί!! Ε, τί να κάνουμε 🙂

Μετά από 40 λεπτά ψησίματος στους 170 βαθμούς Κελσίου σε φούρνο που έχει προθερμανθεί για περίπου 10 λεπτά, το αποτέλεσμα είναι αυτό :

Στο δικό μας κέικ όπως βλέπετε και στη φωτογραφία η ζύμη φούσκωσε τόσο που ένα ροδάκινο πνίγηκε στη ζύμη…

Το κέικ με το απαραίτητο ντεκόρ.

Τip: Στο τέλος πρόσθεσα από πάνω σιρόπι, που το έφτιαξα βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα ένα ροδάκινο κομμένο σε κύβους, μαζί με λίγη καστανή ζάχαρη και λίγο ουίσκι.

Ήταν να μη γίνει η αρχή! Το κεκάκι που τελικά βγήκε νοστιμότατο μαζί με ένα ζεστό καφεδάκι, ότι πρέπει για το χαλαρό, συννεφιασμένο, Κυριακάτικο πρωϊνό.

Λίγες ώρες αργότερα είχε ήδη εξαφανιστεί!

Η πλήρης συνταγή είναι η εξής:

Κέικ Ροδάκινο- Dimply Peach Cake (τώρα αυτό αν το μεταφράζαμε σημαίνει «Κέικ Ροδάκινου με λακκάκια» όπως λέμε και στον τίτλο!)

1 1/2 φλ.τ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

2 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο (προαιρετικό αλλά δίνει ιδιαίτερο άρωμα)

5 κ.σ. βούτυρο (ανάλατο) σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 φλ.τ. καστανή ζάχαρη (θα τη βρείτε στην αγορά ως «packed light brown sugar»)

2 μεγάλα αυγά

1/3 φλ.τ. ηλιέλαιο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 1/2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

4 ροδάκινα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι.

Θα πρέπει να έχετε προθερμάνει το φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Η συνταγή, κανονικά, είναι για τετράγωνο ταψί με πλευρά 20 εκατοστά.

Όπως είδατε, χρησιμοποιήσαμε στρογγυλό ταψί, του οποίου η διάμετρος είναι 30 εκατοστά και βγήκε μια χαρά, χωρίς καμία αλλαγή στις δοσολογίες.

Παρατηρήσεις

Η ζύμη μύριζε τόσο τέλεια από μόνη της που παραλίγο να ξεχάσω τον αρχικό στόχο και να το φτιάξω σκέτο το κέικ!!
Το κέικ μου φάνηκε αρκετά εύκολο να γίνει και μπορεί να το φτιάξει και κάποιος χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τη μαγειρική. Ακολουθούμε τις οδηγίες και όλα πάνε καλά.
Η συνταγή λέει να βάλουμε και 1/4 κ.γ. κάρδαμο. Έχει αρκετά ιδιαίτερο άρωμα και καθώς οι γνώμες διίστανται, αν δεν είστε σίγουροι ότι σας αρέσει μπορείτε να το παραλείψετε. Μια εναλλακτική είναι να βάλετε λίγη κανέλλα.

Advertisements