Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα κλασικό Κυριακάτικο φαγητό.  Θυμάμαι απ’ όταν ήμουν μικρή, σχεδόν κάθε Κυριακή που ήταν η μαμά στο σπίτι, γιατί τις υπόλοιπες μέρες δούλευε και το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στις εξωτερικές δουλειές, έφτιαχνε κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Τις πατάτες τις έκοβε πάντα κυδωνάτες, όπως λέει χαρακτηριστικά, το έβαζε το φαγητό από νωρίς στο φούρνο και εκεί κατά τις 11 έφτανε η μυρωδιά μέχρι το κρεβάτι μου και με ξυπνούσε. Σαν τη διαφήμιση με το Jacobs! Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει και το πετυχαίνει τόσο τέλεια αυτό το φαγητό! Ξεροψήνει το κοτόπουλο με την πετσούλα του να κρατσανίζει όταν τη μασάς, εννοείται ότι μένει μόνο με το λάδι του και οι πατάτες….σκέτη απόλαυση, με το λεμονάκι που πρέπει, ούτε λίγο ούτε όμως να τις τρως και να ξινίζεις. Ειλικρινά, καμιά φορά τη ρωτάω τι μυστικό έχει. Μου λέει ένα προς ένα τα βήματα και μετά όταν το κάνω εγώ, θα βγει μεν νόστιμο αλλά δεν ξέρω,  μου φαίνεται ότι κάτι του λείπει!

Πάμε να δούμε τώρα μια παραλλαγή, αφού θεωρώ ότι πάνω κάτω όλοι ξέρουμε να φτιάχνουμε την κλασσική συνταγή.

Το χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι χρησιμοποίησα φιλέτα κοτόπουλου, στήθος. Συνήθως παίρνω φιλέτα επειδή είναι πιο υγιεινά αλλά είναι και λιγότερη ποσότητα. Κρίμα είναι να μείνει όλο το κοτόπουλο μετά. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως, είναι ότι τα φιλέτα τα άφησα να μαριναριστούν για 3 ώρες. Αν δεν πεινούσα τόσο και είχα προνοήσει νωρίτερα θα τα άφηνα από το προηγούμενο βράδυ.

picture-020

Τα έβαλα λοιπόν σε ένα τάπερ με ένα κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο, το χυμό από ένα λεμόνι , το χυμό από μισό πορτοκάλι και 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Έβαλα και αλατάκι και από μπαχαρικά έβαλα πάπρικα, λίγο σκόρδο σε σκόνη και λίγο μπούκοβο που τώρα τελευταία το βάζω παντού! Κάλυψα το τάπερ και το άφησα για 3 ώρες περίπου, ενώ κατά διαστήματα πήγαινα και γύριζα τα φιλέτα ώστε να πηγαίνει παντού η μαρινάδα.

picture-025

(Ε ναι λοιπόν, έχω κι εγώ από αυτά τα παλιά ποτηράκια του λικέρ που δεν ξέρεις πού να τα χρησιμοποιήσεις! Είναι και λίγο θολή η φωτογραφία.picture-027)

(φαίνονται ολοκάθαρα και τα κουκούτσια)

Στο ενδιάμεσο έκοψα, κι εγώ, τις πατάτες κυδωνάτες και τις έβαλα στο ταψί, τους έριξα αλατάκι και έστιψα από πάνω άλλο ένα λεμόνι, προσέχοντας τα κουκούτσια αυτή τη φορά! (Εδώ που τα λέμε δεν ξέρω ακριβώς γιατί τις λένε κυδωνάτες, αλλά σημαίνει χοντρές, χορταστικές, μεγάλες, που δε χωράνε στο στόμα με τη μία, αλλά πρέπει να τις κόψεις στη μέση!..και κάπου εδώ, αρχίζουν να μου τρέχουν τα σάλια!)

picture-031

Μετά έβαλα από πάνω τα φιλέτα κοτόπουλου και έριξα από πάνω τη μαρινάδα χωρίς τα κουκούτσια εννοείται αλλά και χωρίς τα κρεμμύδια-κάτι που μετάνιωσα αργότερα…τελικά νομίζω ότι θα τους πήγαινε πολύ.

picture-033

Πριν το βάλω στο φούρνο, τον οποίο είχα προθερμάνει στους 180° C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω με αέρα, έβαλα πάνω από το κοτόπουλο κομματάκια φυτίνης εδώ κι εκεί.

picture-035

Στην αρχή μέχρι να πιάσει θερμοκρασία και να αρχίσει να βράζει το φαγητό, το αφήνω με το λάδι του και το λεμόνι. Μετά του προσθέτω βραστό νερό και το αφήνω να ψηθεί. Μπορείτε, αν δε θέλετε να σταματήσετε το ψήσιμο ανοίγοντας το φούρνο, να προσθέσετε το νερό από την αρχή. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί περίπου 1 φλυτζάνι του τσαγιού. Το άφησα λοιπόν για 1 1/2 ώρα περίπου και ήταν μούρλια! Αν σας αρέσουν οι πατάτες ξεροψημένες αφήστε το λιγάκι περισσότερο.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά κίτρινη φωτογραφία…κάτι που μας δέιχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο φωτισμός…(μαθαίνουμε ακόμα!)

picture-036

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

4 φιλέτα κοτόπουλου

4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο

χυμό από 2 λεμόνια

χυμό από 1/2 πορτοκάλι

αλάτι, μπούκοβο, πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

φυτίνη
Προθερμένετε το φούρνο στους 180° C.
Βάζετε τα φιλέτα σε ένα μπολ με το κρεμμύδι χοντροκομμένο, την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη και το μπούκοβο. Περιχύνετε με το χυμό από το 1 λεμόνι και το 1/2 πορτοκάλι και τέλος βάζετε το ελαιόλαδο. Αλατίζετε τα φιλέτα και τα αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόβετε τις πατάτες, τις αλατίζετε και τις περιχύνετε με το χυμό από το άλλο 1 λεμόνι. Στη συνέχεια τοποθετείτε πάνω απ’τις πατάτες τα φιλέτα, ρίχνετε μερικά κομματάκια φυτίνης και το αφήνετε να ψηθεί για περίπου 1 1/2 ώρα προσθέτοντας νερό όταν το χρειαστεί. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

picture-040