Είχα πει ότι θα προσπαθώ κάθε βδομάδα να προσθέτω ένα τουλάχιστον ή δύο  post. Αυτή η εβδομάδα ήταν ειδική περίπτωση και μην μπορώντας να κάνω κάτι άλλο απλά θα ξεχάσω όλη αυτή τη βαρεμάρα που με έπιασε και δεν αξιώθηκα να πιάσω φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου…

Έχω και καλές δικαιολογίες. Αφενός ότι η καλή μου μητερούλα επισκέφθηκε το αχουράκι μας μπας και ταΐσει τα παιδιά της κανένα σπιτικό φαγάκι. Καμιά φορά νομίζω ότι όντως το πιστεύει. Ότι αν δεν έρθει δηλαδή να μαγειρέψει, εγώ και ο αδερφός μου θα λιμοκτονήσουμε και εντάξει, το να σκεφτεί ότι μπορούμε να μαγειρέψουμε είναι extreme αλλά τι; κουλαθήκαμε; ένα delivery δε θα πάρουμε;; Άβυσσος η ψυχή των Ελληνίδων μανάδων… και αφετέρου λόγω Χριστουγέννων έχουμε πήξει λίγο στα γλυκά και στα φαγητά που κάποιες μέρες δεν μπορούσα καν να σκεφτώ το φαγητό!

Παρεπιπτόντως ανήκω κι εγώ στην κατηγορία των σκληρά εργαζόμενων νιάτων και ταυτόχρονα αιώνιων φοιτητών-διπλό το πλήγμα- που όσο κι αν τρέπομαι γι’αυτό μια μέρα, μια μέρα,μια μέεερα θα το παραδεχτώ και θα το αντιμετωπίσω κιόλας. Τώρα γιατί το ανέφερα αυτό…ποιος ξέρει; Το υποσυνείδητο παιδί μου!

Φαγητό λοιπόν δεν έφτιαξα τη βδομάδα που μας πέρασε, έφτιαξα όμως ένα απλό γλυκό σνακ. Ιδού.

01

Ο πατέρας μου τρελαίνεται για κάστανα και νομίζω ξέρω από πού έχω πάρει! Είχα αγοράσει λοιπόν κάστανα και ένα απόγευμα τα έβρασα για περίπου 1 ώρα σε δυνατή φωτιά.

02

Ξεκίνησα να τα καθαρίζω, έκλεβα και κανένα κομματάκι και ενώ θα τα τρώγαμε έτσι απλά και πεντανόστιμα μου ήρθε έμπνευση και είπα να λιώσω λίγη κουβερτούρα σε μπεν-μαρί, να προσθέσω και λίγο βουτυράκι και γάλα, να βάλω και μισό σφηνάκι λικέρ κανέλλας (το γνωστό από την Πάτρα- για όσους δεν το ξέρουν λέγεται Τεντούρα και είναι ότι πρέπει για χειμώνα) και να τα βουτήξω ένα ένα στη ζεστή σοκολάτα και να τα πασπαλίσω με καταπράσινα κομματάκια από φυστίκι Αιγίνης.

Βάλαμε λοιπόν όλα τα υλικά συγκεντρωμένα στον πάγκο μου και σιγά σιγά ξεκινήσαμε.

03

043

Τα κάστανα τα είχα βράσει από πριν, οπότε έκοψα τη σοκολάτα σε κομματάκια….. video-061

….και την έβαλα μέσα σε ένα μπρίκι που από κάτω έβραζε νερό (το γνωστό μπεν-μαρί). Την άφησα λίγη ώρα να λιώσει και την ανακάτεψα.

video-0641

Προσθέτουμε και το βούτυρο το οποίο δίνει μια απίστευτη λάμψη στη σοκολάτα-εκτός από γεύση βεβαίως βεβαίως!

video-067

Τα ανακατεύουμε όλα καλά καλά μέχρι να λειώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί το μείγμα και προσθέτουμε και το γάλα και την Τεντούρα (προσπαθώντας να αγνοήσουμε την επιφάνεια της κουζίνας μου που ούτε και ξέρω τι έχει πάνω…).

video-0681

video-070

Το σοκολατένιο και απόλυτα παχυντικό μείγμα (αν και τώρα που το σκέφτομαι μια απλή κουβερτούρα είναι…θα μπορούσε να είναι πολύυυυ πιο μπόμπα) είναι έτοιμο και δε μένει τίποτ’  άλλο απ’ το να βουτήξουμε μέσα τα κάστανα, να τους κάνουμε μια γερή πατητή και να τα αφήσουμε μετά να ξαπλώσουν στη λαδόκολλα. (Συνεχίζουμε να αγνοούμε την επιφάνεια της κουζίνας…).

video-072

Όταν βγάζετε τα κάστανα από τη σοκολάτα, φροντίστε να έχετε απλώσει δίπλα λαδόκολλα. Τοποθετείστε τα επάνω και αφήστε τα κάποιες ώρες να στεγνώσουν και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Εγώ φυσικά και δεν είχα λαδόκολλα-γιατί όταν δεν έχεις προγραμματίσει κάτι είναι εξαιρετικά πιθανό να σου λείπουν τα πιο αναγκαία…αλλά και όταν το έχεις προγραμματίσει μάλλον θα ξεχάσεις το πιο σημαντικό- νόμος του Μέρφι- τέλοσπάντων.

Τα τοποθέτησα λοιπόν ένα ένα μέσα σε ένα μπολάκι που στον πάτο είχα κάνει μία στρώση από δημητριακά.

video-073

Τα έβαλα και σε ένα μπολάκι μόνα τους όμως χωρίς τη στρώση από κάτω να δω ποια θα ήταν καλύτερα.

video-077

Και με το φυστικάκι Αιγίνης από πάνω ήταν super

video-085

Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!  Είναι εύκολο γλυκάκι και ότι πρέπει για μια βραδινή λιγούρα! Αφού τα αφήσετε να στεγνώσουν μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ένα όμορφο κουτάκι, τα δένετε και με μια κορδέλα και είναι ένα πολύ όμορφο και γλυκό δώρο για μια επίσκεψη σε φίλους.

Η πλήρης συνταγή είναι η εξής:

Κάστανα με σοκολάτα.

1 πλάκα κουβερτούρας (250γρ.)

1κ.σ. βούτυρο

1/2 σφηνάκι τεντούρα

1σφηνάκι γάλα εβαπορέ

40γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα.


Παρατηρήσεις:

1.Για πιο έντονο αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέστε περισσότερη Τεντούρα, αν θέλετε αντικαταστήστε με κονιάκ ή μπορείτε και να παραλείψετε εντελώς αυτό το βήμα.

2.Έβαλα γάλα εβαπορέ γιατι δεν είχα κρέμα γάλακτος, νομίζω πως η κρέμα θα του πήγαινε καλύτερα. Μπορείτε να βάλετε και παραπάνω ποσότητα αν θέλετε η σοκολάτα σας να γίνει…πιο γάλακτος.

3.Όσο πιο ψιλοκομμένα τα φυστίκια Αιγίνης τόσο καλύτερα. Σε αυτό το blog μπορείτε να μάθετε και απλές έξυπνες συμβουλές για να το πω ευγνεικά, κάποιος κακοήθης θα έλεγε ότι βαριόμαστε…τσκ, τσκ, τσκ! Αν λοιπόν δεν έχετε πολυμίξερ μπορείτε να βάλετε τα φυστίκια στο γουδί και να τα κοπανήσετε για λίγη ώρα. Είναι και πιο εύκολο να τα βλέπετε αν είναι στο επιθυμητό μέγεθος. Επειδή εγώ βαριόμουν  να πλένω το μίξερ και γουδί δεν έχω, τα έβαλα σε μια σακουλίτσα νάιλον και τα πίεσα με τον πάτο ενός ποτηριού μέχρι που έγιναν όπως τα ήθελα.

4.Απ’ όσο ξέρω τα σοκολατάκια με κάστανο δεν είναι τόσο απλά όσο αυτά. Συνήθως το κάστανο είναι σιροπιασμένο, αλλά για έμπνευση της στιγμής, μια χαρά βγήκε η συνταγούλα μου.

video-087

Καλή απόλαυση!!!!

Υ.Γ. Τελευταία συνταγούλα για το 2008, εύχομαι το 2009 να είναι ευτυχισμένο, χαρούμενο, γεμάτο υγεία και όμορφες στιγμές.. είτε περιλαμβάνουν γευστικούς πειρασμούς και απολαύσεις είτε όχι.. Να περάσουμε όλοι όμορφα σήμερα και να συνεχίσουμε για όλο το χρόνια.

Φιλιά πολλάαααα!

Advertisements