Αν και στόχος μας ήταν το επόμενο post να ήταν τα burgers από φακές που εδώ και πολύ καιρό θέλουμε να φτιάξουμε, ελπίζω ότι κανείς δε θα απογοητευτεί με αυτή την πλούσια και απόλυτα ικανοποιητική για τον ουρανίσκο μακαρονάδα!
Βέβαια για να λέμε και την αλήθεια καλύτερα επιλέξτε μια σχετικά δροσερή μέρα για να τη φτιάξετε, όσο είναι αυτό δυνατό ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς είναι λίγο έως πολύ πικάντικη. Αλλιώς μπορείτε πολύ απλά να παραλείψετε το τσίλι και το μπούκοβο και να δημιουργήσετε μια πιο ελαφριά εκδοχή.

Ας δούμε κατ’αρχήν όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
P7190029

 Οι ντομάτες θα πρέπει να είναι αρκετά ώριμες. Το λουκάνικο που χρησιμοποιήσαμε είναι χωριάτικο με κομματάκια πιπεριάς. Αν δε βρείτε το ίδιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό χωριάτικο λουκάνικο και να προσθέσετε ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά στη σάλτσα μαζί με το κρεμμύδι.
Αρχικά κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες μεσαίου μεγέθους.

P7190033

Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό, κατά προτίμηση, τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα κομμάτια του λουκάνικου.

P7190034
 

Έχουμε ψιλοκόψει από πριν το κρεμμύδι (και την πιπεριά αν θέλετε να προσθέσετε) και αφού τηγανίσουμε τα λουκάνικα χαμηλώνουμε τη φωτιά και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι. Αν θέλετε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες πριν προσθέσετε το κρεμμύδι αφαιρέστε το έξτρα λάδι απ’το τηγάνι. Εκτός από το ελαιόλαδο που προσθέσαμε, στο τηγάνι θα βγει και όλο το λίπος από το λουκάνικο. Εμείς φυσικά και ΔΕΝ το αφαιρέσαμε γιατί εκτός από θερμίδες δίνει και σούπερ νοστιμιά.

 P7190039

Θέλουμε το κρεμμύδι να αρχίσει να χρυσίζει και όχι να καεί.

P7190041

Oπότε πρέπει να έχουμε την ντομάτα τριμμένη έτοιμη και αφού ανακατέψουμε λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε και τη ντομάτα.

P7190045

Ενισχύουμε το χρώμα αλλά και τη γεύση με μια κουταλιά της σούπας πελτέ. Και αρχίζουμε να προσθέτουμε και τα μπαχαρικά!
Εδώ είναι το βήμα που δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο και αν το στομάχι σας είναι λιγάκι ευαίσθητο καλύτερα να το αποφύγετε. Εϊναι αρκετά νόστιμη η σάλτσα και χωρίς τα καυτερά!
Έχουμε ήδη προσθέσει τη ζαχαρίτσα και αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε ακόμα 1/2 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη και μια πρέζα μπούκοβο.

P7190047

Αν δούμε ότι στεγνώνει η σάλτσα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ακόμα καλύτερα νερό από ατυό που βράζουμε τα ζυμαρικά.
Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη (αν τη βάλουμε νωρίτερα υπάρχει φόβος να πικρίσει και να μας χαλάσει το φαγητό) και το ξύσμα από το lime μαζί με λίγες σταγόνες από το χυμό του.

P7190050P7190049

Υποτίθεται ότι στη δεύτερη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε το ξύσμα λάιμ. Επαναλαμβάνω, υποτίθεται!
Σβήνουμε τη φωτιά και κατά προτίμηση ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στα μακαρόνια ή και το αντίστροφο και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να πάει παντού.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι η εξής:

Μακαρονάδα Ηφαίστειο  (υλικά για 2πλούσιες μερίδες)

Για τη σάλτσα

1 ώριμη ντομάτα τριμμένη

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλ0κομμένο

1 λουκάνικο χωριάτικο με κομματάκια πιπεριάς ή και σκέτο

1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.τ.γ. τσίλι σε σκόνη

1 πρέζα μπούκοβο

1/2 κ.τ.γ.  ζάχαρη

1 κ.τ.σ. πελτέ

1/2 κ.τ.γ ρίγανη

αλάτι και πιπέρι

ξύσμα από μισό λάιμ και λίγες σταγόνες χυμού λάιμ

Μακαρόνια
300 γρ «Ματσάτα» πλακέ ζυμαρικά σα λινγκουίνι ή πένες

αλατισμένο νερό

ελαιόλαδο (για να τα περιχύσουμε αφού τα στραγγίξουμε)

P7190053

Παρατηρήσεις

  • Τα ζυμαρικά που χρησιμοποιήσαμε είναι πλατιά σα λιγκουίνι και λέγονται Ματσάτα από τη Μίσκο.  Χρησιμοποιείστε ό,τι ζυμαρικό σας κάνει κέφι αν και για να πω την αλήθεια αν είχαμε, μάλλον θα βάζαμε πένες. Θεωρώ ότι ταιριάζουν καλύτερα.
  • Το λάιμ στο τέλος είναι προαιρετικό, αν και πάει εξαιρετικά με το λουκάνικο και δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση της σάλτσας αν φοβάστε ότι θα ξινίσει. Αντίθετα ενισχύεται πολύ με το άρωμα του λάιμ.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ότι τυρί σας αρέσει ή να τα απολαύσετε και σκέτα. Η δική μας επιλογή ήταν μπόλικη κλασική ελληνική μυζήθρα.

P7190052

Καλή σας απόλαυση!!!!

Advertisements