Μετά από ένα μήνα εξεταστικής, διαβάσματος και άγχους επιστρέφουμε με μια συνταγή που ανακάλυψε ο αδερφός μου αυτή τη φορά.

Το γλυκό αυτό μας έρχεται από την Αγγλία και δεδομένης της φήμης που έχει η Αγγλική κουζίνα, διατηρούσα κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτός ο συνδυασμός υλικών θα έδινε ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Η γεύση του ομολογουμένως είναι αρκετά διαφορετική από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά μπορώ να πω ότι η έκπληξη είναι ευχάριστη!
Α! Επίσης ξέχασα να αναφέρω το πόσο εύκολο είναι! Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά δεν είμαστε και πολύ «της δυσκολίας». Εύκολα πραγματάκια φτιάχνουμε και νόστιμα.

Και έλεγα κάτι ξέχασα, κάτι ξέχασα, δεν έβγαλα φωτογραφία με όλα τα υλικά! Δεν πειράζει, ελπίζω.

Λοιπόν βασικό συστατικό του γλυκού αυτού είναι η καραμέλα. Η καραμέλα όμως που γίνεται το ζαχαρούχο γάλα αφού βράσει για 3 ώρες!
Οπότε ξεκινάμε τη διαδικασία βράζοντας το ζαχαρούχο γάλα. Υπολογίστε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το γλυκό θέλουμε γύρω στις 5 ώρες, μαζί με το χρόνο που πρέπει να το αφήσετε στο ψυγείο για να δέσει.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις βράσει, τοποθετούμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα. Το κουτί πρέπει να είναι οπωσδήποτε ΚΛΕΙΣΤΟ και το νερό να καλύπτει πάνω από το μισό του κουτιού. Και πρέπει να διατηρείτε αυτή τη στάθμη σταθερή. Δηλαδή κάθε 20 λεπτά να προσθέτετε το νερό που εξατμίζεται.

P9130008

Το αφήνουμε έτσι να βράζει για 3 ή και 4 ώρες αν θέλετε, προσέχοντας πάντα το νερό. Μόλις περάσουν οι 3 ώρες σβήνουμε τη φωτιά και προσεχτικά με μια τσιμπίδα βγάζουμε το κουτί από το νερό και το αφήνουμε κάτω από τη βρύση στο κρύο νερό να κρυώσει λίγο.

P9130031

Όταν κρυώσει και μπορούμε να το πιάσουμε, το ανοίγουμε και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ ή ένα βαθύ πιάτο και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα.

DSCF0027

DSCF0028

Όσο παγώνει το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα στο ψυγείο, μην το βλέπετε έτσι σιχαμένο, είναι πολύ νόστιμο (σλουρπ), βάζουμε τα μπισκότα στο μίξερ και τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

P9130011

Τα κάνουμε σκόνη και τα αδειάζουμε στη φόρμα που θα φτιάξουμε το γλυκό. Επειδή μέχρι να καταλήξω στα υλικά και τις αναλογίες διάβασα διάφορες συνταγές που βρήκα στο ίντερνετ, οι μισές έλεγαν να ψήσουμε το μπισκότο οι άλλες μισές να το βάλουμε απλά στο ψυγείο. Εγώ αποφάσισα να το ψήσω! Οπότε η φόρμα που χρησιμοποίησα ήταν μια στρογγυλή από αυτές που ανοίγουν τα τοιχώματα.

Άδειασα μέσα το τριμμένο μπισκότο και μετά το βούτυρο που έλιωσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

P9130010

P9130020

Ανακατεύουμε καλά το μπισκότο με το βούτυρο, και στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Το ψήνουμε στους 200° C για 10 λεπτά! Όχι παραπάνω και καεί, γιατί θα πικρίσει μετά!
Αφού περάσουν τα 10 λεπτά το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

DSCF0032

Μετά κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις στρώνουμε πάνω από το μπισκότο.

DSCF0035

DSCF0037

DSCF0044

Βγάζουμε την καραμέλα από το ψυγείο και τη στρώνουμε προσεκτικά πάνω από τις μπανάνες. Θέλουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα τις μπανάνες και όχι αλλού να είναι πιο πολλή η καραμέλα και αλλού λιγότερη.

DSCF0054

Μέχρι να φτιάξουμε τη σαντιγύ που θα βάλουμε από πάνω, βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Και ανακατεύουμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ. Μαζί με 2 φακελάκια μαύρη ζάχαρη.

DSCF0055

Πρέπει να τη χτυπήσουμε τουλάχιστον 2λεπτά στην υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή η σαντιγύ.

DSCF0063

Στη συνέχεια βγάζουμε τη φόρμα απ’το ψυγείο και στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω από την καραμέλα.

DSCF0066

Και πασπαλίζουμε από πάνω με τρούφα ή με τριμμένη σοκολάτα ή ότι άλλο θέλουμε όπως ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.

DSCF0068

Τώρα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να δέσει η σαντιγύ με τα υπόλοιπα και να σφίξει το γλυκό για να μπορούμε να το κόψουμε καλύτερα.
Μετά το ξεφορμάρουμε και ορμάμεεε!

DSCF0070

Υλικά για το Banoffee Pie

1 ζαχαρούχο γάλα

1 πακέτο μπισκότα digestives τριμμένα σε σκόνη

6 κ.τ.σ. βούτυρο λιωμένο

3 ώριμες μπανάνες κομμένες σε ροδέλες

1 κουτί κρέμα γάλακτος (500 ml)

1κ.τ.σ. μαύρη ζάχαρη

τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα για πασπάλισ

Ένα κομματάκι κανείς; Τώρα που έχουμε ακόμα, δεν το βλέπω να μένει για πολύ!!!

DSCF0073

Παρατηρήσεις

  • Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να αφήσω τη βάση άψητη για να δω τη διαφορά.
  • Επίσης η φόρμα που είχα, νομίζω έχει διάμετρο 25 εκατοστά, μου φάνηκε πολύ μεγάλη. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν μικρότερη η φόρμα ώστε να βγει λίγο πιο παχύ το γλυκό και πιο μαζεμένο! Ήταν νομίζω δυσανάλογα μεγάλο και λεπτό αν και αυτό είναι λάθος δικό μου και όχι της συνταγής!
  • Καλύτερα πάνω από το μπισκότο να στρώσετε το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και μετά τις μπανάνες. Εγώ που έκανα το αντίθετο παιδεύτηκα γιατί κολλούσαν οι μπανάνες πάνω στην καραμέλα και δεν μπορούσα να τη στρώσω καλά.
  • Η σαντιγί μου ήθελε λίγο παραπάνω χτύπημα προκειμένου να γίνει σφιχτή όπως πρέπει. Καλύτερα να τη χτυπήσετε με μίξερ χειρός που φαίνεται το μείγμα και μπορείτε να χτυπήσετε ακριβώς μέχρι εκεί που χρειάζεται.

DSCF0074


Δοκιμάστε το κι εσείς, είναι πολύ ξεχωριστό και εξαιρετικά νόστιμο!!
Καλή σας απόλαυση!!

Advertisements