Χτες ήταν η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω παστίτσιο.
Επειδή δεν το έχω ξαναφτιάξει αποφάσισα λίγο αργά ότι ήθελα να το φτιάξω και post  για το cheflesskitchen  με αποτέλεσμα να μην έχω βγάλει φωτογραφίες σε όλα τα στάδια!
Πάντως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι είχα προσέξει να μην έχει πολύ λάδι ο κιμάς και έτσι ήταν αρκετά στεγνό, με την καλή έννοια όμως. Δε μου αρέσει καθόλου να περισσεύει το λάδι στο κάτω μέρος του ταψιού. Θεωρώ ότι γίνεται πολύ βαρύ και χάνει πολλή από τη νοστιμιά του.

Ξεκίνησα φτιάχνοντας τον κιμά. Τον τσιγάρισα σε ελαιόλαδο και μετά απλά πρόσθεσα μία φρέσκια ντομάτα τριμμένη και ένα μικρό κουτάκι πελτέ (βγαίνουν σε πολύ μικρά κουτάκια σχεδόν ατομικές μερίδες-όσο χρειάζεται δηλαδή για να φτιάξεις ένα φαγητό). Έβαλα και λίγο νεράκι και το άφησα σε χαμηλή φωτιά να πιεί το ζουμί. Τη διαφορά φυσικά κάνουν τα μπαχαρικά που εκτός από αλάτι και λίγο πιπέρι, έβαλα ένα μικρό φύλλο δάφνης, στη μύτη του κουταλιού λίγο τσίλι σε σκόνη, ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη και κανέλα επίσης σκόνη. Α! έβαλα και λίγη ζαχαρίτσα για να ισοσσοπήσω την ξυνή γεύση από τη ντομάτα.

Μετά σε αλατισμένο νερό έβρασα μισό κιλό πένες σικάλεως για 18 λεπτά περίπου. Στο πακέτο έγραφε 20 αλλά σκέφτηκα ότι θα γίνουν και στο φούρνο, οπότε τα έβγαλα λίγο νωρίτερα.

Και τέλος έφτιαξα και την μπεσαμέλ. Έλιωσα 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσα 5-6 κουταλιές αλεύρι προσέχοντας να διαλύω καλά τη μία κουταλιά πριν προσθέσω την επόμενη.

DSCF0041

DSCF0043

Όταν διαλύθηκε καλά όλο το αλεύρι πρόσθεσα 1 κουτί γάλα εβαπορέ light και γέμισα το κουτί ξανά με νερό και το πρόσθεσα κι αυτό στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε συνεχώς και μετά από λίγη ώρα αρχίζει να πήζει. Δε χρειάζεται να γίνει πολλή σφιχτή η μπεσαμέλ γιατί θα πήξει μετά και στο φούρνο. Αν θέλετε αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά μπορείτε να χτυπήσετε ένα ή δύο αυγά και ανακατεύοντας συνέχεια να τα προσθέσετε κι αυτά μέσα στη μπεσαμέλ. Εγώ δεν έβαλα αυγά, δεν ήθελα να το «βαρύνω» κι άλλο και βγήκε τέλειο. Επίσης έτριψα μοσχοκάρυδο, ειλικρινά νομίζω ότι κάνει τη διαφορά, και έβαλα και 2 κουταλιές τριμμένη μυζήθρα.

Στη συνέχεια έστρωσα τις πένες στο ταψί και όπως ήταν ζεστές έριξα από πάνω μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και τις ανακάτεψα για να λιώσει.

DSCF0032

Και πασπάλισα με αρκετή μυζήθρα

DSCF0034

Μετά έστρωσα από πάνω και τον κιμά

DSCF0035

Και φυσικά άλλη μια δόση μυζήθρας

DSCF0039

Και τέλος ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ με την απαραίτητη μυζήθρα βεβαίως βεβαίως

DSCF0048

Το έβαλα στο φούρνο στους 200 βαθμούς και το έψησα μέχρι να πάρει χρώμα. Περίπου 40 λεπτά.

DSCF0052

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε

Για τον κιμά

μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2κ.τ.σ ελαιόλαδο

1 ντομάτα

1 κουτάκι πελτέ (μικρό)

αλάτι, πιπέρι

τσίλι

κανέλα

σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

λίγη ζάχαρη

λίγο νερό


Για τις πένες

μισό κιλό πένες σικάλεως

αλάτι

βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

3 κ.τ.σ. βούτυρο

5-6 κ.τ.σ. αλεύρι

1 κουτί γάλα εβαπορέ (400γρ.)

νερό (400γρ)

μοσχοκάρυδο

και πολλή μυζήθρα!!

DSCF0058

Καλή σας όρεξηηη!

Advertisements