Είχε τύχει παλιότερα σε διάφορα ξένα blog μαγειρικής που διάβαζα να λένε όλοι για τη μανία τους να μαζεύουν βιβλία και περιοδικά μαγειρικής και πόσο μεγάλη χαρά ένιωθαν όταν έφτανε στα χέρια τους ένα καινούριο βιβλίο. Ότι ξεφύλλιζαν προσεκτικά μία μία τις σελίδες, μελετούσαν τα υλικά και περίμεναν πως και πως την επόμενη φορά που θα δοκιμάσουν να φτιάξουν μία από τις συνταγές. Τότε δεν καταλάβαινα απόλυτα τι εννοούσαν. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως η βιβλιοθήκη μου φιλοξενεί αρκετά βιβλία μαγειρικής τα οποία με αργό ρυθμό αυξάνονται.

Θυμάμαι πρώτα είχα αγοράσει από το internet (από το site http://www.amazon.co.uk που είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και πλήρως ενημερωμένο σε ξενόγλωσσα όμως βιβλία) ένα βιβλίο μαγειρικής που είχα δει στη σελίδα «ημερολόγιο κουζίνας» της lifo. Ο τίτλος του ήταν Much depends on Dinner και αποτελούταν από συνταγές που είχαν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε αγγλική εφημερίδα. Θυμάμαι την ανυπομονησία μέχρι να φτάσει το βιβλίο στα χέρια μου και τη χαρά που ένιωθα καθώς το μελετούσα. Από τότε έχω αγοράσει αρκετά βιβλία αλλά και αρκετά περιοδικά μαγειρικής.

Αγαπημένα μου, είναι τα άρθρα της lifo, που κάθε Πέμπτη φροντίζω να την προμηθευτώ και να ανατρέξω κατευθείαν να δω τι γράφει αυτή τη βδομάδα, αλλά και το απόλυτο freepress περιοδικό (εφημερίδα) μαγειρικής το I Cook Greek. (links και για τα δύο θα βρείτε στη δεξιά στήλη του ChefLess Kitchen). Το μόνο κακό με το τελευταίο, είναι ότι διανέμεται σε περιορισμένα σημεία και είναι λίγο δυσεύρετο. Ευτυχώς που κάθε καινούριο τεύχος το ανεβάζουν και στην ιστοσελίδα τους.

Στο τεύχος Νοεμβρίου στην 8η σελίδα κέντρισε την περιέργειά μου ένα άρθρο που περιέγραφε τις αναμνήσεις της κοπέλας από την παιδική της ηλικία, τότε που μάθαινε Γερμανικά και το πώς έφτιαξε την πρώτη της μηλόπιτα. Δεδομένου ότι η μηλόπιτα είναι και δικό μου αγαπημένο παιδικό γλυκό, με την πρώτη ευκαιρία θα φτιάξω και τη συνταγή της μαμάς, σκέφτηκα ότι έπρεπε να τη δοκιμάσω.

Ξεκινάμε με τη ζάχαρη και τα αυγά σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το baking powder

Σειρά έχει το βούτυρο σε κομμάτια (και όχι σε ένα κομμάτι που το έβαλα εγώ, κόψτε το σε μικρότερα γιατί αλλιώς θα γίνει αυτό)

Και μετά προσθέτουμε το ξύσμα και λίγο χυμό λεμονιού. (χωρίς φώτο)
Στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα.

Και από πάνω τα μήλα κομμένα σε μισοφέγγαρα. Αφού τα καθαρίσουμε τους βάζουμε λίγο χυμό λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Όταν στρώνουμε τα μήλα, τα βυθίζουμε λίγο μέσα στη ζύμη.

Έτοιμο για φούρνο! Ψήνουμε στους 180 ° C για 50 λεπτά.

Έτσι όπως είναι ζεστή ζεστή από το φούρνο η μηλόπιτά μας, απλώνουμε πάνω από τα μήλα τη μαρμελάδα και γίνεται… κόλαση!

Υλικά για τη Μηλόπιτα

375 γρ. μήλα (είναι 2 μέτρια μήλα)

150 γρ. αλεύρι

λίγο baking powder

125 γρ. βούτυρο

125 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

4 κ.τ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο

ξύσμα λεμονιού και λίγο χυμό (για μήλα και ζύμη)

Η πρωτότυπη συνταγή είναι από το τεύχος Νοεμβρίου 2009 του περιοδικού I Cook Greek, στη σελίδα 8.



Advertisements