Τον τελευταίο καιρό έχω χαθεί λίγο λόγω Πάσχα, μαθημάτων στη σχολή και δουλειάς. Ήρθαν λίγο τα πάνω κάτω και εμφανίστηκε μια ευκαιρία για πιο σταθερή δουλειά, όχι part time χωρίς ένσημα που έκανα μέχρι τώρα, και είπα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία στους καιρούς που ζούμε! Αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσω σύντομα. Δεν μπορώ να το χαρώ όσο θα ήθελα γιατί το ένα και μοναδικό τελευταίο μάθημα που μου απομένει στη σχολή χρειάζεται το χρόνο του και αγχώνομαι αν θα τα καταφέρω. Στην τελική όμως τόσοι και τόσοι κατάφεραν πολύ δυσκολότερα πράγματα, άρα όλα στο χέρι μας είναι.
Όπως και αυτή η πορτοκαλόπιτα! Πάμε για γλυκό.

Έφτιαξα την πίτα την Κυριακή. Λόγω κακού υπολογισμού του χρόνου που χρειαζόταν για το γλυκό οι φωτογραφίες που έβγαλα είναι εξαιρετικά λίγες και κακής ποιότητας που περισσότερο θα μπερδέψουν παρά θα βοηθήσουν γι’αυτό και η συνταγή αυτή δεν έχει φωτογραφίες. Ζητώ την κατανόηση των αμέτρητων αναγνωστών αυτού του blog!
Απλά ακολουθείστε τις οδηγίες παρασκευής και όλα θα βγουν τέλεια.

Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά 500 gr.

1 ποτήρι του νερού (π.τ.ν.) ζάχαρη

1 π.τ.ν. ηλιέλαιο

1 κεσεδάκι γιαούρτι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

4 αυγά

2 βανίλιες

1 φακελάκι baking powder


Για το σιρόπι

1 π.τ.ν. νερό

1 1/2 π.τ.ν. ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε αυτή τη συνταγή είναι να ανοίξουμε τα φύλλα κρούστας και να τα απλώσουμε σε κάποιο ταψί ή μεγάλο σκεύος και να τα αφήσουμε στο μπαλκόνι, παράθυρο, εξωτερικό χώρο τελος πάντων για να ξεραθούν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο οπότε για να το περιορίσετε αρκετά, απλώστε τα φύλλα λίγα λίγα σε περισσότερα σκεύη.
Για το ξύσμα πορτοκαλιού και για την πίτα αλλά και για το σιρόπι θα τρίψετε το πορτοκάλι στον τρίφτη του κρεμμυδιού δηλαδή στη μεριά του τρίφτη με τις πιο χοντρές τρύπες έτσι ώστε το ξύσμα να βγει σε λωρίδες και όχι να πολτοποιηθεί!

Περιμένοντας να ξεραθούν τα φύλλα και αφού έχουμε το ξύσμα έτοιμο, φτιαχνουμε το υπόλοιπο μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking powder και τις βανίλιες. Όταν έχουν ανακατευτεί καλά όλα τα υλικά παίρνουμε τα φύλλα που έχουμε αφήσει να ξεραθούν και τα τσαλακώνουμε μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Στόχος είναι να έχουν ξεραθεί, όπως τα φύλλα των δέντρων το φθινόπωρο που θρυμματίζονται! Τώρα αν κάποιο φύλλο δε θρυμματιστεί  με τη μία ενώ τα υπόλοιπα είναι οκ, απλά τρίψτε το λίγο ανάμεσα στα χέρια μέχρι να γίνει κομματάκια. Αν όλα τα φύλλα δεν έχουν ξεραθεί καλά, τότε θα πρέπει να τα αφήσετε λίγο παραπάνω στον αέρα. Τόσο απλά.
Μόλις θρυμματίσουμε όλα τα φύλλα, ανακατεύουμε ώστε να βραχούν όλα τα φύλλα από το υγρό μείγμα που έχουμε φτιάξει.
Αδειάζουμε το υλικό σε ταψάκι ή πυρέξ και ψήνουμε για 45 λεπτά τους 180 βαθμούς. Το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε πρέπει να βγαίνει καθαρό.
Όσο θα ψήνεται η πίτα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε 1,2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πρέπει η πορτοκαλόπιτα να είναι ζεστή και το σιρόπι κρύο ή το αντίστροφο. Αλλά όχι και τα δύο ζεστά ή κρύα.
Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο τη χαράσσουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, προσεχτικά για να σιροπιαστεί όλο το γλυκό. Το ξύσμα πορτοκαλιού θα μείνει από πάνω και θα δώσει όχι μόνο άρωμα αλλά και χρώμα στο γλυκό μας.
Ταιριάζει εξαιρετικά με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι και μπορείτε να το σερβίρετε και όσο είναι ακόμα λίγο ζεστό (για να λιώνει και το παγωτάκι).

Υπόσχομαι η επόμενη συνταγή θα συνοδεύεται από φωτογραφίες. Αλλά ήταν τόσο εύκολη και νόστιμη αυτή η πορτοκαλόπιτα που είναι κρίμα να μην τη μοιραστώ.

Καλή απόλαυση σε όσους τη δοκιμάσουν!!

Advertisements